Bayanların en özel günleri şüphesiz hamilelik dönemleridir. Özellikle bayanlar bu dönemleri yaşamak için yumurtlama dönemlerini hesaplamak isterler
. Her bayanın hamilelikte yumurtlama takvimi (hesaplayıcı) dönemi bulunmaktadır. Bu dönemleri de hesaplamak mümkündür.
Yumurtlama Takvimi Nasıl İşler?
Yumurtlama takvimini hesaplarken ilk olarak bir ay önceki adet dönemi ile bir ay sonraki görülen adet tarihi arasındaki gün sayısı hesaplanır. Genellikle bayanlar 28 günde bir adet görmektedir. Bu gün sayısı değişkenlik gösterebilir.
Ortalama 28 günde bir adet gören birinin on dördüncü günde yumurtladığı varsayılmaktadır. Bunu hesaplayabilmek için adet döngüsünün gün sayısından on dört gün çıkartılmalıdır. Bu nedenle her kadında yumurtlama günü değişkenlik göstermektedir. Yumurtlama tarihi bayanların adet görme döngüsü ile alakalı bir durumdur.
Düzensiz Adet Görenler İçin Yumurtlama Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Bazı bayanların adet görme döngüsü değişkenlik gösterir. Bu duruma düzensiz adet görme durumu diyebiliriz. Düzensiz adet gören bayanların yumurtlama günü hesaplaması biraz zordur. Eğer anne adaylarının adet görme zamanları dengesiz ise bazı fiziksel bulgular ile yumurtlama dönemini yakalamak mümkündür. Düzensiz adet gören bayanların yumurtlama günlerinde gösterdiği belirtiler şunlardır;
- Vajinal bölgede mukusun artması
- Vücut ısılarında 0.5 ile 1 derecelik yükseliş
- Ani kasık ağrıları
- Duygusal ruh durumundaki değişkenlikler
Bu belirtiler bayanların yumurtlama gününün habercisi olabilir. Bunlar dışında yapılabilecek bir yöntem daha bulunmaktadır. Eczanelerde satılan bazı testler bulunur. Bu testler ile yumurtlama geçmeden 24 saat ile 36 saat öncesinde yükselen LH hormon seviyesi belirlenebilir. LH hormon seviyesinin yüksek olduğu zaman hamile kalma ihtimali daha yüksektir. Bu testler idrar yolu ile yapılmaktadır.