Hamilelikte 39. Hafta (Gebelik)

39 haftalık gebelik konulu makalemizde, 3 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.

39 Haftalık Gebelikle İlgili Bilinmesi Gereken Her Şey

Gebeliğin 39. Haftası ile beraber bebekler organ gelişmelerini tamamladı ancak beyin gelişmeleri son hızıyla devam ediyor. Son haftalarda bebeklerde meydana gelen gelişmeler yavaşlamıştır ancak kilo alımları, saç ve tırnak uzaması, beyin gelişimi devam etmektedir.

39 haftalık gebelikle ilgili bilinmesi gerekenler oldukça önemlidir bu sayede anneler doğum belirtileri ve gerçek doğum sancılarını fark edebilir, doğuma daha rahat ve huzurlu gidebilir aynı zamanda sağlıklı bir doğum için temel noktaları öğrenebilir.

Hamileliğin ilk aylarında pek çok anne doğum yapmaktan korkarken son aylarda bir an önce doğum yapmayı ve bebeklerini kucağına almayı sabırsızlıkla ve doğum çantası hazır bir şekilde beklemektedir. Bebeğini kucağına alan pek çok anne kendini daha huzurlu, mutlu ve rahatlamış hissederken bu büyülü anın bozulmaması için büyük bir çaba sarf etmektedir. 

Hamilelikte 39. Hafta
Hamilelikte 39. Hafta

39 Haftalık Gebelikte Annede Meydana Gelen Değişimler

39 haftalık hamileyken doğum gerçekleşmesi yüksek bir olasılıktır ve doğumların büyük çoğunluğu sağlıklı bir şekilde sonlanmaktadır. Geçen aylara göre bu haftada büyük oranda bir değişim söz konusu değildir ancak olağandışı durumlarda mutlaka doktora gidilmeli ve muayene olunmalıdır.

39 haftalık gebelikte anneler genellikle aşağıda belirtilen durumları yaşamaktadır:

  • Bebeğin baş aşağı dönmesi ile birlikte pelvik baskıları artar ve pek çok anne yürümekte zorluk çekebilir,
  • Büyüyen karın ile birlikte yürümek, eğilmek, bir şeyleri kaldırmakta zorlanan anneler genellikle dinlenmek ve uzanmak isteyebilir,
  • 3 – 4 güne düşen doktor muayeneleri ile anneler sabırsız bir ruh haline bürünebilir,
  • Mide yanması, ishal ve hazımsızlık gibi sağlık sorunları artabilir,
  • Yalancı kasılmalar hamileliğin 39. Haftası ve sonrasında şiddetlenerek artabilir,
  • Dalgalı bir ruh haline bürünen anneler kimi zaman endişeli, yorgun, enerji dolu veya kaygılı olabilir.

39 Haftalık Bebek Gelişimi Nasıldır?

Sıcak, sessiz ve karanlık bir ortamdan ışıklı, serin ve sesli bir ortama gelecek olan bebekler son ana kadar yağ depolamaya devam ediyor bu yağlar sayesinde vücut ısısını koruyabilecek ve daha dirençli olacaktır. 39 haftalık bebek gelişimi artık son halini almak üzeredir, kilo alımı yavaşlar ancak ciğerler dış dünyada alacakları ilk nefes için çalışmaya devam eder.
 

39 haftalık bebek kilosu ortalama 3 kg ağırlığındadır fakat 3 kg üzeri veya altı da normal değerler içindedir. Annenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi, genetik faktörler gibi etmenler kilo üzerinde büyük bir rol oynar.

39 haftalık bebek boyu ortalama 50 cm’dir ancak bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Erkek bebeklerde üst sınır 56 cm iken kız bebeklerde 54 cm olarak belirtilmektedir. 

Bebeklerin beyin gelişimi 3 yaşına kadar aralıksız devam eder öyle ki beyin gelişimi ile kilo alımları doğru orantılı olsaydı bebekler 1 yaşında geldiğinde ortalama 75 kg ağırlığa ulaşabilirlerdi. 

39 Haftalık Gebelikte Cinsel İlişki Nasıl Olmalıdır?

39 haftalık hamilelikte cinsel ilişki sıklığı kişiden kişiye değişim göstermektedir. Hamilelik döneminde değişen vücut ile birlikte salgılanan hormonlar da farklılık göstermektedir. Bu dönemde bazı hamilelerde cinsel ilişki isteği azalırken bazı hamilelerde de artış meydana gelir.

Sağlıklı ve risk içermeyen bir gebelikte cinsel ilişki doktorlar tarafından onaylanmaktadır. Hamilelikte cinsel ilişki hangi sıklıkta olmalı sorusunun cevabını ise doktorlar ve anne belirlemektedir. Doğum zamanına kadar cinsel ilişki yaşayan çiftler olduğu gibi hamileliğin başından itibaren cinsel ilişki yasağı olan çiftler de bulunmaktadır.

Hamilelikte cinsel ilişki sonrasında kanama ve farklı renkte ya da yoğun şekilde akıntı yaşanması durumunda ise mutlaka doktorla bilgi paylaşımı yapılmalıdır. Aynı zamanda cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında şiddetli bir ağrı, sancı ve sızı hissedildiğinde hastaneye başvurulmalıdır.

39 Haftalık Hamilelik Döneminde Annelere Tavsiyeler

39. gebelik haftası ile beraber anne adaylarının daha fazla dikkatli olması gerekecektir. Doğum sancıları yakından takip edilmeli, bebek hareketlerinin düzeni incelenmeli ve doğum çantası mutlaka hazır olmalıdır. 

39 haftalık gebelikte anne ve bebek gelişimi için tavsiyeler:

  • Beslenme: Hamileliğin başında olduğu gibi 39 haftalık gebelikte beslenme konusu da son derece önemlidir, anne adayları sağlıklı ve dengeli beslenmeye devam ederken emzirme kanallarının açılması ve sütün doğum sonrasında hemen gelmesi için ay çekirdeği, hurma ve kuru meyveleri tüketebilir.
  • Şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır: Kalorisi yüksek, şekerli ve hamurlu gıdalardan uzak durulmalıdır. Yüksek kalorili gıdalar tükedildiğinde bebekler anne karnında haftada 250 – 300 gram alabilir ve bebekler iri olabilir. Bebeğin iri olması nedeniyle pek çok anne sezaryen doğum yapmaktadır.
  • Yürüyüş: Hamileliğin son haftaları anne adayları için yorgun ve stresli geçebilir ancak yürüyüş esnasında anne ve bebek daha mutlu olacaktır. Aynı zamanda düzenli yürüyüş yapan anne adaylarının doğumu daha kolay geçecektir.
  • Doğum çantası: Doğum anında endişe ve panik yaşamamak için doğum çantası mutlaka hazır olmalıdır. Aksi takdirde doğum anında anne ve baba adayı panik halde çanta hazırlamayı unutabilir veya eksikler ile hastaneye gidilebilir.

39 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri

Hamileliğin son ayları ile birlikte bebek hareketleri de değişim göstermektedir. Bebeğin büyümesi ile alanı daralmakta ve hareketleri kısıtlanmaktadır.

Hamileliğin 2. Trimester’inde bebek hareketlerinin çoğu hissedilirken 39 haftalık gebelikte bebek hareketleri son derece yavaş ve az sayıdadır. Ancak bebeğin günde en az 10 hareketi hissedilmelidir, anne adaylarını endişelendiren hareket azalmaları veya fazlalaşan hareketlerde acilen hastaneye başvurulmalıdır.

39 Haftalık Hamilelikte Doğum Belirtileri

Büyük güne sayılı günler belki de saatler kala anne adayları 39 haftalık hamilelikte doğum belirtileri konusunda oldukça endişeli ve sabırsız bir bekleyiş sürecine girecektir. Ağırlaşan vücut, hormon dengesizliği ve bebeğine kavuşmak için 9 ay boyunca bekleyen anne adayları doğum belirtileri konusunda oldukça hassas davranmalıdır.

Hamilelikte 39. Hafta
Hamilelikte 39. Hafta

Gebeliğin 39. Haftasında doğum belirtileri mutlaka dikkate alınmalıdır, işte o belirtiler:

  • Vajinal akıntıda artış,
  • Dinlenildiği halde ve pozisyon değiştirildiğinde dahi geçmeyen düzenli sancılar,
  • Suyun gelmesi,
  • Kanlı ve sümüksü yapıda olan nişanın düşmesi,
  • Bebeğin pelvise baskı yapması,
  • Rahim ağzı incelmesi ve yumuşaması.

Hamileliğin 39. Haftasına ulaşan ancak yukarıda belirtilen durumları yaşamayan anne adayları da endişelenmemeli ve sabırla doğum anını beklemelidir. Bazı hamileliklerde ilk düzenli sancıyla beraber doğum başlayabilir.

39 Haftalık Hamilelikte Neler Yapılmalıdır?

39 haftalık hamilelik döneminde sezaryen doğum yapacak anneler mutlaka bir tarih belirlemelidir. Normal doğumda ise bebeğin ve annenin hazır oluşu ile birlikte doğum başlayacaktır.

39 haftalık hamilelikte bebek hareketleri mutlaka takip edilmelidir, bebeğin yerinin daralması ile birlikte kordon dolanma ihtimali de yükselmektedir. 39. Haftalık gebelikte doktor muayeneleri kesinlikle atlanmamalı ve haftada iki kez muayene olunmalıdır. 

  • Doğumun gerçekleşeceği hastane ve doktor mutlaka seçilmelidir,
  • Doğum anında annenin yanında bulunacak kişiler haberdar edilmelidir,
  • Acil bir durumda en yakın kişiye ulaşabilmek için bir plan hazırlanmalıdıri
  • Anneler olabildiğince yalnız bırakılmamalıdır,
  • Günlük egzersizlerin dışına çıkılmamalı, anne ve bebeği yoracak aktivitelerden uzak durulmalıdır,
  • 39 haftalık hamilelikte doğum gerçekleşmesi ihtimali ile anne adayları pozitif doğum hikayelerini okumalıdır,
  • Doğum sonrasında bebek beslenmesi ve bakımı için araştırmalar tamamlanmalıdır.

39 haftalık hamilelikte doğum gerçekleşmediği takdirde anneler sabır ve heyecanla gelecek haftayı beklemeli ancak stres ve üzüntüden uzak durmalıdır.

    Yorum yapın