Hamilelikte 40. Hafta (Gebelik)

40 haftalık gebelik konulu makalemizde, 40 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.

40. Hafta Gebelikte Anne Ve Bebek Hakkında Her Şey

40 haftalık hamilelik döneminde anne ve bebek vücudunda önemli değişmeler meydana gelmez ancak büyük gün için gelişmeler son hızıyla devam eder. Anneler doğum çantası, hastane ve doktor seçimi, bebek odası gibi hazırlıklarla uğraşırken bebekler de doğum için son hazırlıklarını tamamlamak üzeredir. 

Yapılan araştırmalarda doğumun genellikle 38 ve 40 haftalık gebelik dönemlerinde başladığı ortaya konulmuştur ancak özellikle ilk gebeliklerde doğumun başlaması 41 ve 42. Haftalara kadar sarkabilir. Anne ve bebek sağlığını tehdit eden bir durum olmadığı sürece 42. Haftaya kadar beklenilmesinde sakınca yoktur.

Hamilelikte 40. Hafta
Hamilelikte 40. Hafta

40 Haftalık Bebek Gelişimi

Anne ve babalar için mucize dolu bir anın gerçekleşmesi için çok kısa bir süre kaldı. Bebeklerin dış dünyada nefes alabilmesi ve hayatlarını sürdürebilmesi için tüm vücut sistemleri son haline geldi ancak doğum anına kadar tüm hücreler ve organlar çalışmaya devam edecektir.

40 haftalık bebek gelişimi hala devam ediyor, bebek ve anne bağını sağlayan plasenta; bebeğin dış dünyada mikroplara karşı daha dirençli olması için antikor üretiyor. Doğumdan itibaren ilk 6 ay boyunca plasentanın ilettiği antikorlar sayesinde bebek mikroplara ve hastalıklara karşı daha dirençli olacaktır ancak bağışıklık sisteminin güçlenmesi için bebeğin anne sütüyle beslenmesi büyük önem taşıyor. 

Gebeliğin 40. Haftasında bebekler artık anne – baba seslerini ayırt edebilecektir, doğumdan sonra annelerini seslerinden ayırt edebilir. 

Bebeklerin kafatası henüz kemikleşmediği için doğum kanalından rahatlıkla geçebilir, doğum anında doğru nefes alma ve ıkınma ile bebekler aşağı yönelebilir ve doğum büyük oranda kolaylaşabilir.

40 Haftalık Bebek Kilosu Ve Boyu

40 haftalık bebek kilosu ise kız bebeklerde ortalama 3200 kg iken erkek bebeklerde ortalama 3500 kilogramdır. Annenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi bebek kilosu üzerinde büyük önem teşkil ediyor ancak son haftalarda bebeklerin kilo alım hızı düşmektedir. 


40 haftalık bebek boyu
ise cinsiyete göre farklılık göstermektedir, kız bebekler ortalama 48-50 cm iken erkek bebeklerde ortalama 50-52 cm’dir. 

Anneler, bebeklerini kucaklarına aldıkları ilk an verniks tabakası, amniyotik sıvı ve kan ile karşılaşabilir; tüm bunlar bebeğin anne karnında sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için önemliydi ancak dış dünyada hiçbirine ihtiyacı kalmayacaktır. 40 haftalık gebelik dönemi ve sonrasında dünyaya gelen bebekler geç doğmuş olsalar bile sağlıklarını olumsuz yönde etkileyecek bir durum söz konusu değildir fakat doktor muayenelerini ihmal etmemek ve bebek hareketlerini yakından takip etmek gerekecektir.

40 Haftalık Gebelikte Annede Meydana Gelen Gelişmeler

40 haftalık hamilelik süresince anneler uzun ve yorucu bir yolculuğun sonuna gelmek üzeredir. Bebekler tüm gücüyle anne karnında gelişmeye devam ederken anneler de 9 ay boyunca stresli, yorgun ancak mutlu bir dönemin sonuna yaklaşmaktadır. 

Hamileliğin 40. Haftası ile beraber annelerde büyük ölçüde bir gelişme ve değişim söz konusu değildir daha önce yaşanan belirtiler aynı şekilde ancak daha şiddetli bir ağrıyla devam eder, bu belirtiler şunlardır:

  • Uyku Sorunları: Ağırlaşan vücut ve büyüyen karın ile birlikte anneler uyumakta zorluk çekebilir aynı zamanda uyku esnasında bebeklerin hareketleri de pek çok anneyi uyandırmaktadır.
  • Mide Rahatsızlıkları: Hamileliğin ilk 3 ayında başlayan mide bulantıları son aylarda mide yanmalarına dönüşmektedir. Bebeğin büyümesi ile birlikte iç organlar sıkışır, mideye baskı yapar ve uzun saatler süren mide yanmaları meydana gelir.
  • Yalancı Sancılar: Gebelik döneminin son ayları braxton hick adı verilen yalancı sancı ve kasılmalar ile geçebilir, bu sancılar pek çok anneyi doğum geldi düşüncesiyle yanıltabilir ancak bu sancıların düzensizdir ve çoğu zaman dinlenince geçecektir. Gerçek doğum sancıları düzenlidir ve pozisyon değiştirseniz bile geçmeyecektir.
  • Pelvik Ağrıları: Doğum yaklaştıkça bebekler aşağı yönlü bir harekete geçecektir dolayısıyla pelvik ve çatı ağrıları son dönemlerde oldukça rahatsız verici olabilir. Gebeliğin 40. Haftası ile birlikte pelvik ağrıları şiddetlenebilir ve acı verebilir.
  • Kramplar: Özellikle bacak krampları gebeliğin son haftası itibariyle daha şiddetli bir hale dönüşebilir. Krampların nedeni belirsizdir ancak bol su içmek ve magnezyum içeren gıdaları tüketmek ağrıları hafifletecektir.
Hamilelikte 40. Hafta
Hamilelikte 40. Hafta

40 Haftalık Gebelik Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

40 haftalık gebelik döneminde dikkat edilmesi gerekenler mutlaka bilinmeli ve uygulanmalıdır. Anne ve bebek sağlığını olumsuz etkileyecek tüm hareket, yiyecek ve olaylardan uzak durulmalı aynı zamanda olabildiğince dinlenilmelidir. 

Dikkat edilmesi gerekenler ile daha mutlu ve sağlıklı bir doğum gerçekleştirebilirsiniz, işte dikkat edilmesi gereken her şey:

  • Hamileliğin 38. Haftası ile birlikte artan doktor muayeneleri bu hafta da devam etmelidir. Genellikle bu dönemde doktorlar 3 günde bir muayeneye çağırmaktadır ancak gerekli olduğu takdirde gün aşırı da muayene yapılabilir.
  • Ev işleri, ağır kaldırma, uzun süreli yürüyüşler, dakikalarca ayakta kalma gibi durumlardan mutlaka uzak durulmalıdır. 
  • Hamileliğini çalışarak geçiren anneler artık izne ayrılmalı ve doğum anına kadar dinlenmelidir.
  • Stresten uzak durulmalı, anneyi mutsuz eden tüm olay ve kişilerden kaçınılmalıdır.
  • 9 ay boyunca olduğu gibi 40 haftalık hamilelikte beslenme son derece önemlidir; yağlı, baharatlı, tuzlu yiyecekler; mideyi rahatsız edecek yemekler ve meyveler; fast food tarzı gıdalar tüketilmemelidir. 
  • 40 haftalık hamilelikte bebek hareketleri mutlaka takip edilmelidir, hareketlerin olağandışı artması ve azalması halinde mutlaka doktora bilgi verilmeli gerektiği takdirde hastaneye gidilmelidir.

40 Haftalık Gebelikte Doktor Muayenesi

Son ana kadar doktor muayenelerine gidilmeli ve anne – bebek sağlığı her yönüyle incelenmelidir. 40 haftalık doktor muayenesi genellikle ultrason görüntüsü ve ardından NST uygulaması ile geçecektir. NST uygulaması ile bebeğin kalp atışları ve annenin doğum kasılmaları takip edilir ve tahmini bir doğum tarihi belirlenebilir. 

Normal doğum gerçekleştirecek annelerde doğumun ne zaman olacağı bilinmez ancak bebeğin hareketleri ve birtakım doğum belirtileri ipucu verebilir. Hamileliğin 40. Haftasında doktor muayenesi şu uygulamaları içerebilir:

  • Ultrason Görüntüsü: Ultrason görüntüsü ile bebeğin duruş pozisyonu, amniyotik sıvının durumu ve nefes hareketleri değerlendirilir.
  • NST: Annelerin karnına bağlanan iki prob ile bebeğin kalp atışı ve kasılmalar tespit edilir, kalp atışında yaşanan anormallikler doğumun gerçekleşmesine neden olabilir.
  • Rahim Ağzı Muayenesi: Gebeliğin 40. Haftasında çatı muayenesi olunabilir bu muayene ile rahim ağzı kontrol edilir ve normal doğuma uyguluğu tespit edilebilir. 

Doğum Anı Ve Mutlu Son

40. hafta ile beraber anneler, bebeklerini kucaklarına almak için günler hatta saatleri bekleyecektir. Hamileliğin 42. Haftası süresini beklemek isteyen anneler olsa dahi günümüzde pek çok doktor suni sancı ile doğumu başlatmakta ve anne – bebek buluşmasını gerçekleştirmektedir. 

Doğumların %25’i 40. Haftada gerçekleşmektedir dolayısıyla bebeklerine kavuşmak için bekleyen anneler için en özel haftalardan biridir. 

Bebeğini kucağına alan, göz göze gelen ve kokusunu duyan pek çok anne için hayatlarındaki en mucizevi an gerçekleşmiş olur. 

Pek çok hamile öncelikle suyunun geleceğini ve doğumun başlayacağını düşünür ancak bu durum sadece %10’dur. Genellikle doğum sancıları başlar ve anneler hastaneye sağlıklı ancak yorgun bir şekilde başvurur. 

Doğum anından sonra 40 haftalık bebek artık anne kucağına verilir ve büyük an gerçekleşir. Doğum gerçekleştikten sonra plasentanın ayrılması beklenir ancak bazı durumlarda doktor müdahelesi gerekebilir bu müdahele oldukça ağrısız ve acısızdır. 

    Yorum yapın