Doğum Belirtileri

Doğum Belirtileriyle İlgili Her Şey. Her kadının doğum hikayesi ve doğum belirtileri ve erken doğum belirtileri birbirinden farklıdır. Bazı kadınlarda önce su gelir bazı kadınlar da ise sancı başlar. Filmlerde yaşanan panik ve sancı dolu dakikaları yaşamamak için gerçek doğum belirtilerini öğrenmek ve doğru zamanda hastaneye başvurmak gerekir.

Hamilelik sürecinin son haftaları ‘acaba doğuruyor muyum’, ‘ne zaman doğuracağım’ sorularıyla geçer. Yakın çevrenin de anneye sürekli aynı soruları sorması annelerde stres ve gerginlik yaratabilir. Özellikle normal doğumlarda, doğumun ne zaman olacağı belli değildir.

Sezaryen doğumlarda ise doğum tarihi 38. Haftadan sonra belirlenebilir ancak erken doğum belirtileri de mutlaka takip edilmelidir.

Doğumun Belirtileri
Doğumun Belirtileri

Doğumun Yaklaştığını Gösteren İşaretler

Doğum belirtileri yaşanmadan önce pek çok kadında yaklaşan doğum belirtileri gözlemlenmektedir. Bu belirtiler sayesinde doğumun ne zaman gerçekleşeceği hakkında fikir sahibi olunabilir ancak bebeğin ne zaman dünyaya geleceğini anne, bebek ve plasenta belirleyecektir.

Her kadının hamilelik ve doğum süreci farklılık göstermektedir hatta aynı kadının doğum ve hamilelik süreçleri benzerlik göstermeyebilir. Doğumun yaklaştığını gösteren işaretler ise pek çok kadında görülür ve doğum anını beklerken yaşanan korkuları azaltır.

  • Hamilelik Döneminde En Çok Merak Edilenler

Rahim ağzında yaşanan değişimler tahmini doğum tarihi hakkında bilgi verecektir. İlk gebeliklerde rahim ağzının 1 cm açılması ile doğumun başlangıcı arasında haftalar olabilir ancak ikinci gebeliklerde 1 cm açılma varsa doğum her an olabilir.

  • İshal 

Doğumun yaklaşması ile beraber kaslar da gevşemeler yaşanır. Rektum kasları da gevşeyerek ishale yol açabilir, ishal ile birlikte mide bulantısı da yaşanabilir.

İshal doğum belirtisi midir sorusunun cevabı evet olsa da doğumun gerçekleşmesi haftaları bulabilir.

Yoğun yaşanan ishallerde ise mutlaka doktora gidilmeli ve su tüketimi arttırılmalıdır.

  • Enerji Dolu Hissetme

Kadınlar, doğum yaklaştığında kendilerini enerji dolu ve mutlu hissedebilir. Hormonların etkisiyle evi, yuvaya dönüştürme arzusu başlar ve pek çok kadın bu günleri ev temizliği ile geçirir.

Yorgun ve uykusuz günler yerini mutlu ve aktif günlere bırakacaktır. 

  • Daha Rahat Nefes Alma

Hamileliğin 3. Trimester’iyle birlikte nefes darlığı ve nefes almada zorlanma başlayacaktır ancak doğumun yaklaşması ile bu durum değişecektir. Doğum belirtileri sancı ve ağrı ile hissedilse de nefes almada rahatlık yaşanması bebeğin doğum kanalına girdiğini gösterir.

Gerçek Doğum Belirtileri Nelerdir?

Hamileler doğum yaklaştıkça korku ve endişeye kapılabilir, hastaneye geç kalma düşüncesi, doğumun gerçekleştiğini fark etmeme ya da bebek sağlığı hakkında kaygılar anneleri stresli bir ruh haline sokabilir. Gerçek doğum belirtileri öğrenildiğinde tüm bu korku ve endişeler büyük oranda azalacaktır. 

Yalancı doğum belirtileri ve gerçekler birbirinden oldukça farklıdır ve pek çok kadın zamanı geldiğinde bu farkı hissedecektir.

  • Amniyotik Sıvının Gelmesi

Halk arasında ‘su gelmesi’ olarak bilinen amniyotik sıvının gelmesi hamilelerin %15’inde görülmektedir. 

9 ay boyunca bebeğin içinde bulunduğu amniyotik sıvı, bebeğe rahat bir yaşam alanı sağlarken darbelere karşı da korumaktadır.

Amniyotik sıvı, idrara göre daha parlaktır ve açık renklidir. En kolay doğum belirtileri arasındadır, suyun gelmesi ağrı ve sancıya sebep olmaz. 

Su geldiği takdirde bebeğin enfeksiyon kapmaması için acilen hastaneye gidilmelidir.

  • Nişan Gelmesi

Rahmi ve bebeği dış etkenlerden koruyan nişan, sümüksü ve kanlı bir yapıdadır. Kahverengi, pembemsi ya da kırmızı renkte olabilir. 

Nişan, tek bir seferde ya da parça parça gelebilir. En yaygın doğum belirtileri arasında bulunur ve birçok kadın bu durumu yaşamaktadır. 

Doğum, nişanın geldikten sonra haftalar içinde ya da gün içinde gerçekleşebilir.

  • Düzenli Sancılar

Doğum belirtileri düzenli sancı ve kasılmalar ile kendini gösterebilir. Yalancı kasılmaların yanı sıra gerçek doğum sancıları düzenli dakika aralıklarıyla gelir ve sürekli şiddetlenerek artar.

Sancının gerçek ya da yalancı doğum belirtisi olup olmadığını anlamak için ılık bir duş yapılabilir ya da dinlenilebilir. Gerçek sancıların dakika aralıkları sürekli kısalır ve asla geçmez.

  • Bebeğin Baş Aşağı Dönmesi

Bebeğin duruş pozisyonu doğum yöntemini belirleyen en önemli maddeler arasındadır. Bebekler doğum yaklaştıkça baş aşağı pozisyon alır ve genelde bu pozisyon ile doğuma girilir. Bebeğin doğum kanalında olup olmadığı ise ultrason görüntüsü ile belirlenebilir.

  • İdrara Sıkma Çıklığının Artması

Bebeğin doğum kanalına girmesi ile birlikte rahme baskı artar bu baskı sonucunda mesane torbası sıkışır ve gebelerde doğum belirtileri ortaya çıkabilir. 

elinde ultroson fotoğrafı tutan hamile kadın
dogum belirtileri

Erken Doğum

Erken Doğum Nedir?

Sağlıklı bir gebelikte doğum süreci 38 ve 40. Haftalar arasındadır. Erken doğum ise 20 ve 37. Haftalar arasında gerçekleşir. Bu haftalar arasında doğan bebeklere prematüre bebek adı verilir ve özel bir bakım gereklidir.

Erken doğum riski bulunan kişiler: 

  • Çoğul gebelik yaşayanlar,
  • Hasta öyküsünde erken doğum bulunanlar,
  • Rahim ve plasenta ile ilgili sorunlar,
  • Enfeksiyon ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklar,
  • Alkol, sigara ve uyuşturucu madde kullanmak,
  • Gebeliklerin arasında kısa bir süre olması.

Erken Doğum Belirtileri Nelerdir?

Erken doğum belirtilerini öğrenmek, doğumu geciktirebilir ve sağlıklı bir doğumun gerçekleşmesini sağlar. 

Yapılan araştırmalara göre her 15 bebekten birinin erken doğduğu ortaya konmuştur. Erken doğan bebekler çoğunlukla hayatlarına sağlıklı bir şekilde devam eder ancak erken doğum belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak sağlıklı bir doğumu kolaylaştırabilir.

Erken doğum belirtisi hissedildiği an hastaneye gidilmelidir, işte o belirtiler:

  • 21. Haftadan sonra yaşanan düzenli sancı ve kasılmalar,
  • Adet ağrısına benzeyen sancı ve ağrılar,
  • Yeşil, sarı renkte ve kötü kokulu akıntılar,
  • Kanamalar,
  • Şiddetli baş ve sırt ağrıları,
  • Rahimde şiddetli ağrı, kasılma ve sancılar.

Hastaneye Ne Zaman Gidilmeli?

Doğum belirtilerini öğrenmek, doğum korkusunun azalmasına sebep olacaktır. Her ağrı ve sancı doğum belirtisi değildir ancak ağrıların çeşidini öğrenmek gerekecektir.

Doğumda hastaneye ne zaman gidilmeli sorusu birçok gebe tarafından sorulur. Önce Doğum Çantası hazırlanmalıdır. Hastaneye erken gidildiğinde ağrı ve sancılar uzun süre hastane odasında çekilebilir, bazı hastanelerde doğumdan önce refakatçi alınmadığı için hamileler için sıkıcı ve stresli bir süreç olabilir. 

Hastaneye geç gidildiğinde ise anne ve bebek sağlığı tehlikeye girebilir, dolayısıyla doğumda hastaneye gitme zamanı oldukça önemlidir.

İlk sancı geldiği an sabırla beklenmeli ve yalancı ya da gerçek doğum sancısı olup olmadığı tespit edilmelidir. Gerçek sancılarda rahim ağzı yumuşaması ve açılması gözlemlenir. 

  • Sancı ve kasılmalar 5 dakikada bire düştüğü zaman,
  • Su geldiği zaman,
  • Kanama yaşandığında,
  • Şiddetli baş ağrılarında,
  • Görmede bozukluk olduğunda

Mutlaka doktor bilgilendirilmeli ve hastaneye gidilmelidir.

Doğum Belirtisi Yoksa Ne Yapmalı?

Doğum günü yaklaşana kadar doğum belirtisi yaşamayanlar ya da hissetmeyenler de olabilir. Doğum belirtisi olmadığı takdirde doktor bilgisinde sabırla beklemek gerekecektir. 

40. haftayı dolduran ancak doğum yapmayan gebeler en geç 42. Haftaya kadar bekletilir ve ardından suni sancı ile doğum başlatılabilir. 

Suni sancı almadan doğum yapmak isteyen hamileler aşağıda belirtilenleri uygulayabilir:

  • Yürüyüş yapmak kasların gevşemesine, doğumun hızlanmasına ve daha kolay geçmesine yarayacaktır,
  • Plates topu ile egzersiz yapmak doğumun hızlı ve rahat olmasını sağlayacaktır,
  • Hamile egzersizleri de doğumu kolaylaştıracaktır ancak son haftada başlamak uygun olmayabilir,
  • Sıcak su ile banyo yapmak doğumu tetikleyebilir.

18 yorum

  1. 30 haftalik hamileyim kalça kemiğimde şiddetli ağrı var ve sık sık karın altında sancım oluyor çatı kemiğinin çok ağrıyor baş ağrılarım arttı bir ishal oluyorum bir kadın akıntım çok oluyor erken doğum belirtisi mi değil mi bilmiyorum bilgisi olan cevap verebilir mi

  2. Meraba bende 28 haftamdayim rahminde çok ağrı var bide açılma var doktor erken doğum riskin olabilir dedi kasılmalarım oluyor ne yapmalıyım bu durumda 3 cu çocuğum bu hayırlısıyla

  3. Merhaba 35 hafta hamileyim.ve bugun sabhtan beri halsizim ilk defa boyle oldum bunu bile zor yaziyorum.basim donjyo gozlerim kasiliyo cok idrele cikiyorum.miydem yaniyo bulaniyo ayaga kaltim zaman 2.3 dk biyere tutunduktan sonra kendime geliyorum 3.4 dk da bir bir tekme atiyo cok kotuyum ama kendimi iyi histemiyorum napmam lazim rahimde agri var ☹🙏

Yorum yapın