Hamilelikte 16. Hafta (Gebelik)

16 haftalık gebelik konulu makalemizde, 16 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.

16 Haftalık Gebelik Hakkında Her Şey

Anneler bu hafta bebek hareketlerini ilk kez hissedebilir, gebeliğin erken belirtileri şikayetleri kaybolmaya başlar ve anneler daha enerjik bir döneme girebilir. 16 haftalık gebelik süresinde bebeklerin yeri oldukça fazladır ve rahatça hareket edebilirler. Hareketlerin pek çoğu anneler tarafından hissedilmez ancak bebekler takla atabilecek kadar gelişmiştir. 

Hamileliğin 16 ve 18. Haftaları arasında yapılan üçlü test ihmal edilmemelidir. Test anneden kan alınması ve ultrason görüntüsü ile gerçekleştirilir ve oldukça kolaydır. Bebeklerde yaşanabilecek gelişim bozuklukları hakkında bilgi verir. 

Hamilelikte 16. Hafta
Hamilelikte 16. Hafta

16 Haftalık Gebelik Ve Bebek

Bebeklerin ayak tırnakları gelişmeye başlarken kulakları hamileliğin 16. Haftası ile birlikte kafalarında olması gereken yere sabitlenir. Bebeklerin yüz hatları yavaş yavaş oluşmaya başlar göz kapakları ve kaşları belirgin hale gelir fakat bebeklerin cildi hala şeffaf ve saydam bir yapıdadır. Kan damarları ve organları dışardan gözükebilir. 

16 haftalık bebek idrar üretebilir ve mekonyum adı verilen ilk dışkı bağırsaklarında oluşmaya başlar. Mekonyum ölü hücreler, lanugo tüyler ve dökülen derilerden oluşur. Bebek doğduktan 48 saat içinde vücuttan atılır ancak bazı bebekler anne karnında da bu ilk dışkıyı yaparak doğumu tehlikeye sokabilir.

Bu hafta ile birlikte bebekler anne karnında kafasını dikleştirebilir ancak el – ayak hareketleri henüz istemsiz gerçekleşir. Kas, kemik ve beyin dokusunun gelişmesiyle birlikte gelecek haftalarda bilinçli hareketler yapabilecektir. 

16 haftalık bebek kilosu 80 – 120 gram arasında değişim gösterir, ilerleyen haftalarda kilosu iki katına çıkacak ve büyüme hızı artacaktır. Bebekler bu hafta avokado boyutunda görülebilir.

16 haftalık bebek boyu 11 – 13 cm aralığındadır. Bu hafta bebek boyu baş – popo mesafesi esas alınarak ölçülür ve her bebeğin gelişimi aynı olmayabilir. Doktor muayenelerinde bebeğin sağlıklı gelişimi kontrol edilmelidir. 

16 Haftalık Bebeklerin Gelişim Süreci

Cenin oluşumu başladığı andan itibaren bebeklerin boynu göğüslerine doğru bükük dururken gebeliğin 16. Haftası ile daha dik bir konuma gelebilir. Kafa derisi belirginleşir ve lanugo tüyler tüm başı çevreler. İnce ve ipeksi yapıya sahip olan lanugo tüyler bebeğin tüm vücudunda oluşur.

16 haftalık bebeklerin anne karnındaki gelişimi şu şekildedir:

  • El ve ayak tırnaklarının yeri oluşmaya başlar,
  • Dokunma duyusu gelişmeye başlar ve anneler karnını okşadığında tepki verir bu tepkiler bu hafta hissedilmeyebilir,
  • Bacakları kollarından daha uzun ve vücuduna orantısızdır,
  • Refleksleri gelişir ve göbek kordonunu bilinçli bir şekilde tutabilir,
  • Dudaklarını oynatabilir ve ağzını açabilir,
  • Gözleri kapalıdır ancak sağ ve sola hareket edebilir,
  • Sinir sistemi ve beyin hücreleri gelişmeye devam eder,
  • Plasenta ile bebek boyu eşitlenmek üzeredir,
  • Kemiklerinde kalsiyum depolamaya başlar,
  • 16 haftalık gebelikte bebekler istemsiz olarak mimik yapabilir ve yüz kasları gelişir,
  • Bu hafta kalbi günde 20 – 25 litre kanı pompalayabilir, bebek geliştikçe bu miktar artacaktır.

Gebeliğin 16. Haftasında Bebek Cinsiyetli Belli Olur Mu?

Hamile olduğunu öğrenen anneler bebeğin sağlıklı olduğunu öğrendikten sonra cinsiyeti hakkında büyük bir merak duyabilir. Bebeklerin cinsiyeti döllenme anından itibaren belirlidir ancak dış genital organlar gelişmediği için ultrason görüntülerinde belli olmaz. 

16 haftalık gebelik cinsiyet öğrenmek için uygun bir hafta olabilir ancak bazı şartların oluşması gerekebilir:

  • Ultrason cihazının kalitesi,
  • Doktorun deneyimi,
  • Bebeğin duruş pozisyonu.

Yukarıdaki şartlar oluştuğunda bebek cinsiyeti bu hafta öğrenilebilir. Erkek bebeklerin cinsiyeti daha erken öğrenilirken kız bebekler de bu süre daha geç olabilir. Gebeliğin 20. Haftasından itibaren daha net sonuçlar alınabilir.

16 Haftalık Bebek Hareketleri

Gebelikte bebek hareketini hissetmek anneler için farklı bir heyecan ve mutluluğu sağlar. 16 haftalık bebek hareketleri hissedilebilir, bu hareketler titreme ve küçük kıpırdanmalar şeklinde olabilir. İlk gebeliğini yaşayan anneler bu hareketleri anlamlandırmakta zorlanabilir. 

Daha önce hamileliği tecrübe eden anneler bu hareketleri ilk hissetikleri an tanıyabilir. Bebek hareketleri genelde gazla karıştırılabilir ancak bu hareketler kelebeğin kanat çırpması şeklinde tarif edilebilir. 

Hareket hissetmeyen gebeler 20 – 22. Haftalara kadar sabırla beklemelidir bazı gebeliklerde bu süreç uzayabilir. Bebeğin küçük olması ya da gelişim geriliği olmasıyla bebek hareketleri arasında doğrudan bir bağlantı yoktur. 

Hamilelikte 16. Hafta
Hamilelikte 16. Hafta

16 Haftalık Gebelik Ve Anne

16 haftalık gebelikte anne karnı belirginleşmeye başlar. Karnın büyümesi annenin kilosu, genetik faktörler ve cilt gerginliği ile ilgilidir. Zayıf annelerde karın daha belirgin olabilir. Rahim bu hafta yaklaşık 250 gram ağırlığındadır, rahmin büyümesi ve yukarı çıkmasıyla birlikte annelerin karnı da büyüyecektir.

Anneler bu hafta 16 haftalık gebelikte uyku pozisyonu ve yatış şeklini merak edebilir. Gebeliğin ilerlemesi ile birlikte bebekler daha çok kan, besin ve oksijene ihtiyaç duyarlar. Anneler sol tarafa yattığında bu akış hızlanır ve anne – bebek için daha sağlıklı olur. Gebelikte yüzüstü yatmak kesinlikle önerilmezken sırt üstü yatıldığında da rahmin baskı yapması nedeniyle nefes darlığı yaşanabilir.

Gebeliğin ikinci trimesteriyle birlikte annelerde aşerme ve bazı yemeklerden soğuma gibi belirtiler yaşanabilir. Aşermek de yemeklerden tiksinmek de doğal bir süreçtir ancak anneler çeşitli beslenmeye özen göstermelidir. Gebelikte tek çeşit beslenmek anne – bebek gelişimini olumsuz etkiler. 

Anneler, belirli bir gıdayı aşerebileceği gibi toprak, deterjan, kil, alçı veya boya gibi maddeleri de isteyebilir. Gebelikte pika sendromu adı verilen bu durum genellikle mineral ve demir eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Doktor onayı ile takviye ilaçlar kullanmalıdır. 

16 Haftalık Gebelik Belirtileri

Gebelerde yüz ve vücutta kararmalar meydana gelebilir özellikle güneş ışınlarının etkilediği bölgelerde bu lekeler kalıcı olabilir. Gebeler bu dönemde dışarıya çıkarken mutlaka güneş kremi sürmeli ve zararlı ışınlardan korunmalıdır. 

Gebelik boyunca anneler kilo alımını sınırlandırmalıdır, normal kiloda olan bir gebe yaklaşık 12 – 13 kg almalıdır. Alınan fazla kilolalar ve sağlıksız beslenme gebelikte şeker oluşumuna zemin hazırlarken doğum sonrasında da rahatsızlık verebilir. İkinci trimester’de anneler 4 – 6 kg alabilir.

16 haftalık gebelik belirtileri anneleri zaman zaman yorsa da doğum anında tüm şikayetler bitecektir. Bu hafta yaşanan belirtiler şu şekildedir:

  • Hamilelik döneminde kan miktarı yaklaşık %50 oranında artar, bu artış 16 haftalık gebelik döneminde hızlanır dolayısıyla diş eti ve burun kanamaları ve tıkanma durumları yaşanabilir,
  • Artan oksijen ihtiyacını karşılayabilmek için annelerin vücudunda birtakım değişiklikler yaşanabilir ve sonucunda nefes darlığı oluşabilir,
  • Dalgınlık ve unutkanlık gibi problemler yaşanabilir,
  • 16 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler arasında en yaygın olanlardan biri vajinal akıntılardır, akıntılar kokusuz ve beyaz olduğu sürece sorun değildir,
  • Mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetleri büyük oranda azalabilir,
  • Ani duygu iniş çıkışları yaşanabilir, 
  • Karında dikey ve koyu bir çizgi belirebilir ve doğumdan sonra geçer ancak bazı gebelerde bu çizgi oluşmayabilir,
  • Anneler bu hafta daha iştahlı olabilir bu süreçte hazır ve paketlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır,
  • 16 haftalık gebelikte karın ağrısı yaşanabilir, kas ve bağ dokuları esnediği için oluşur ancak şiddetli ağrı ve kanamalarda doktora gidilmelidir.

16 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?

16 haftalık gebelik kaç aylık olur hesaplaması yaparken her dört hafta bir ay hesaplandığında yanlış olacaktır. 16 haftalık gebelik 3 ay 22 günlük süredir ve bu haftanın bitiminde gebeler 4 aylık hamilelik sürecinde olacaklardır.

    Yorum yapın