Hamilelikte 30. Hafta (Gebelik)

30 haftalık gebelik konulu makalemizde, 30 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.

Hamileliğin 30. Haftası Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Hamileliğin 30. Haftası ile ruhsal ve fiziksel değişimler daha yoğun yaşanabilir. Hamileliğin son ayları ile birlikte anneler uykusuz geceler ve denge problemleri ile baş etmek zorunda kalabilir. Gebelikte vücutta bulunan her hücre değişir ve bu değişime uyum sağlamak anneleri zaman zaman zorlayabilir.

Bu hafta anneler fırsat bulduğu her an dinlenmeli ve ani ruh değişimlerine karşı sabırlı olmalıdır. Birçok hamile bu dönemlerde aniden ağlayabilir, ani çıkışlar ile etrafı şaşırtabilir ya da içine kapanık bir ruh haline bürünebilir. Hormonların etkisi ile anneler bir gün içinde en az on defa ruh hali değişikliği yaşayabilir. 

Hamilelikte 30. Hafta
Hamilelikte 30. Hafta

30 Haftalık Gebelik Döneminde Bebekte Yaşanan Gelişim

Gebeliğin otuzuncu haftasına kadar bebeklerin beyni oldukça düz ve kıvrımsızdı, bu hafta ile birlikte bebeklerin beyninde kıvrımlar oluşmaya başlayabilir. Her bir kıvrım sayısız beyin hücresini oluşturabilir ve bebeğin beyin gelişimi gebelikte 30. Hafta ile hızlı bir gelişim sürecine girebilir.

Yenidoğan bebekler yaklaşık 20 – 30 metreyi net olarak görebilir ve bir yetişkin gibi görmesi uzun sürebilir. Bebeklerin görme temelleri anne karnında oluşur, bebekler bu hafta gözlerini hareket ettirebilir ya da açıp kapatabilir. Hamileliğin 30. Haftasına kadar bebeklerin gözü açık olabilir.

Anneler, 30 haftalık bebek kilosu konusunda kıyaslama yapmamalı ve bebeğin sağlığını düşünmelidir. Bu hafta bebekler yaklaşık 1400 – 1600 gram ağırlığındadır ve bir lahana kadar büyümüş durumdadırlar. 

30 haftalık bebek boyu 40 – 41 cm uzunluğunda olabilir. Hamileliğin ilerleyen haftaları ile bebekler en az 2 kilo daha alırken 8 – 10 cm daha uzayabilir. 

30 Haftalık Bebekler Anne Karnında Neler Yapar?

Gebeler, dokuz ay boyunca bebeklerin nasıl geliştiğini merak edebilir ve doğum anına kadar büyük bir heyecanla bekleyebilir. 30 haftalık bebeklerin anne karnında gelişimi her geçen gün artarak devam eder. Bu hafta bebeklerde yaşanan değişimler:

  • Ani ısı değişikliklerine karşı bebeği koruyan lanugo tüyler dökülmeye başlayabilir,
  • Bebeğin kemik iliği kırmızı kan hücresi üretmek için çalışabilir,
  • Boşaltım ve sindirim sistemleri büyük ölçüde gelişmeye devam edebilir,
  • Tırnakları uzamaya başlayabilir,
  • İlk süt dişleri damak altında yerini alabilir,
  • Rahimden gelen ışıklar sayesinde ortamın aydınlık ya da karanlık olduğunu algılayabilir,
  • 30 haftada doğan bebekler birkaç hafta boyunca küvezde kalabilir ancak yaşama ihtimalleri günümüz tıp teknolojisi ile oldukça yüksektir. 

30 Haftalık Bebek Hareketleri

Bebekler gün içinde ya da gece boyu sayısız hareket edebildiği gibi bazı zamanlarda oldukça durağan olabilir. Bebekler anne karnında uyur ve uyanır dolayısıyla 30 haftalık bebek hareketlerinde azalma hissedildiğinde bebeğin uyuma ve dinlenme ihtimalleri göz önünde bulundurulmalıdır. 

30 haftalık bebek hareketleri oldukça yoğundur, anne karnının henüz geniş olması nedeniyle bebekler rahatça hareket edebilir. 

30 hafta gebelik döneminde bebek hareketleri takip edilmelidir, 24 saat içinde en az on farklı hareket etmesi ya da 1 saat içinde hareketler aynı olsa bile sayılmalıdır. Bebek hareketinde azalma yaşayan anneler bir bardak su içebilir, tatlı yiyecekler tüketebilir ve dinlenebilir. Sessiz bir ortamda dinlenmek bebeği hareketlendirebilir. 

Bebekler bazı günlerde oldukça hareketsiz ya da aşırı hareketli olabilir bu durumlar normal karşılanabilir ancak anne şüphelendiği takdirde hastaneye giderek bebek sağlığını kontrol ettirebilir.

30 Haftalık Gebelikte Annelerde Yaşanan Değişimler

Gebeliğin son aylarında anneler fiziksel yorgunlukları yoğun olarak yaşayabilir; oturmak, kalkmak, eğilmek ya da uzanmak için her zamankinden daha fazla çaba sarf etmek gerekebilir. Hamilelik dönemi boyunca normal karşılanan bu hareketler anneyi stres etmemelidir. Anneler bol bol dinlenmeli ve bebeğini kucaklamayı sabırla beklemelidir. 

Karnın alt kısmında bulunan kasların zayıflaması ve bebeğin büyümesi ile birlikte anneler yorucu fiziksel aktivitelerden uzak durmalıdır.

30 haftalık gebelikte annelerde yaşanan değişiklikler arasında en fazla göze çarpan konulardan biri ayakların büyümesidir. Kas ve kemiklerin gevşemesi, ödem ve şişkinler ayakkabı numarasının büyümesine neden olabilir. Genelde doğum sonrası anneler eski ayakkabılarını giyebilir ancak bazı gebelerde bu durum kalıcı etki bırakabilir. 

Hamilelik döneminde çalışan anneler bu haftadan sonra daha çok yorulabilir, 32. Haftada doğum izni alarak rahat bir hamilelik geçirilebilir. 

30 Haftalık Gebelikte Annelerin Bedeninde Neler Olur?

Gebelik yaşayan birçok kadın 30. Hafta gebelik belirtileri ve şikayetleri konusunda aynı semptomları yaşayabilir, bazı hamileliklerde ise ağrı olmayabilir her iki durum da anneyi endişelendirmemelidir. Ancak şiddetli ağrılar, kanama ve olağan dışı gelişmeler doktora bildirilmelidir.

  • Rahmin büyümesi ile birlikte ciğerler sıkışır ve nefes darlığı şikayetleri otuzuncu haftayla başlayabilir,
  • Halsizlik ve yorgunluk hamilelikte 30. Hafta ile daha çok hissedilebilir,
  • Denge ve yürüme problemleri ve sakarlık gibi durumlar yaşanabilir,
  • Yalancı sancılar gece uyku bölünmelerine sebep olabilir,
  • Özellikle bacaklarda varis oluşumu başlayabilir,
  • Bebeğin büyümesiyle birlikte ilk trimester’de olduğu gibi sık sık idrara çıkma ihtiyacı duyulabilir,
  • Rahim ve karın içindeki bağların gerilmesi ile birlikte 30. Hafta gebelikte kasık ağrısı yaşanabilir,
  • Göğüs hassasiyeti oluşabilir.

Gebeliğin 30. Haftasında cinsel ilişki yaşanması konusunda hamileler doktorunu dinlemelidir ancak erken doğum tehlikesi bulunmayan gebeler için bir sakınca olmayabilir.

Hamilelikte 30. Hafta
Hamilelikte 30. Hafta

30 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?

Doğuma yaklaşık on haftanın kaldığı 30. Gebelik haftasında anneler 30 haftalık gebelik kaç aylık olur sorusuyla doğuma kaç ay kaldığının cevabını öğrenmek isteyebilir. 

30 haftalık gebelik dönemi ile tam 7 aylık bir hamilelik sürecinden söz edilir. Doğuma ortalama iki ay kaldığı düşünülür ve anneler son iki ayında bol bol dinlenmeli ve sağlıklı beslenmeye devam etmelidir. 

30 Haftalık Hamilelikte Anne Ve Bebek İçin Tavsiyeler

Anneler, dokuz ay boyunca bebekleri için ellerinden gelen tüm çabayı gösterebilir ve sağlıklı bir bebek için büyük emek verebilir. 30 haftalık hamilelik döneminde dikkat edilmesi gerekenler de anneleri endişelendirebilir. Bu hafta boyunca annelerin dikkat etmesi gerekenler şunlardır:

  • Hamilelik döneminde ilaç kullanımı sınırlandırılmalıdır, bazı gebeler uykusuzluk için ilaç kullanmak isteyebilir ancak mutlaka doktor izni alınmalıdır,
  • 30 haftalık gebelikle birlikte çatlaklar da hızlanabilir bu nedenle nemlendirici doğal kremler kullanılmalıdır,
  • Bebeğin beyin gelişimi hızlandığı için ceviz, keten tohumu, yumurta, sardalya, somon ve roka gibi omega – 3 içeren besinler tüketilmelidir, 
  • Anne ve bebek mutluluğunu sağlayabilmek için bu hafta bebek alışverişi yapılabilir,
  • Ani ruh değişimlerine karşı sakin ve soğukkanlı olmak için çaba gösterilmelidir.

30 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınır?

Hamilelik dönemleri kişiye özeldir ve her hamile farklı süreçlerden geçebilir. Hamilelikte alınması gereken kilo miktarı da vücut kitle endeksine göre değişebilir. Zayıf hamile kalan kadınlar 20 kg alabilirken kilolu hamile kalan kadınlar 10 – 15 kg alabilir. 

30 haftalık gebelikte kaç kilo alınmalı sorusunu soran anneler sağlıklı beslendiği takdirde en fazla 1 kg alacaktır ancak kilonun büyük bir kısmı bebek ihtiyaçları için karşılanacaktır. Rahim, bebek, plasenta ve amniyotik sıvı hamilelik döneminde alınan kiloların büyük çoğunluğunu oluşturur. 

Annelerin bedeni hamilelik döneminde hızlıca büyür ancak doğum sonrasında emzirmeye özel beslenme programları ile kısa sürede kilo verilebilir. 

    Yorum yapın