Hamilelikte 31. Hafta (Gebelik)

31 haftalık gebelik konulu makalemizde, 31 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.

31 Haftalık Gebelik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hamileliğin üçüncü trimester dönemiyle birlikte annelerde yalancı sancılar meydana gelebilir. Otuz saniyeden daha az süren bu sancılarla anneler için yorucu olabilir. 31 haftalık gebelik döneminde sancılar dikkate alınmalı ve bir saatte en az dört ya da beş sancı hissedildiğinde hastaneye gidilmelidir.

31 haftalık hamilelik ile birlikte bebekler de artık başlarını oynatabilecek kas gücüne sahip olabilir ayrıca bu hafta ile birlikte bebeklerin beş duyu organı da hissetmeye başlayabilir. 

Hamilelikte 31. Hafta
Hamilelikte 31. Hafta

31 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

Bebeklerin iskelet gelişimi tamamlanmak üzere ancak yağ depolaması yeni oluştuğu için henüz zayıf ve narin bir görünümde olabilir. Doğuma birkaç hafta kaldığında bebekler yağ depolama hızını arttırır ve vücudu dolgunlaşabilir. 31 haftalık gebelikte bebek gelişimi özellikle beyin sistemi açısından oldukça hızlı bir sürece girebilir. Beyin hücreleri bu hafta itibariyle oluşmaya başlar ve sinir sisteminin temelleri oluşturulur. 

31 haftalık gebelik dönemi ile bebekler ayak parmaklarını emebilecek kas gücüne sahiptir bu provalar sayesinde anne sütünü emme konusunda da ustalaşabilirler. Bebeklerin beş duyu organı çalışmaya başlar ancak koku alabilmesi için oksijen gerekmektedir. Doğum sonrası koku duyusu da hazır hale gelir. Bebeklerin duyacağı ilk kokulardan biri de anne kokusudur ve anne – bebek bağlanmasının ilk adımları atılır. 

31 haftalık ikiz gebelik döneminde ise bebeklerin bu hafta ile gelişimi tekiz bebeklere göre azalabilir ancak yaşamsal faaliyetleri tamamlanabilecektir. İkiz gebelikte 31. Hafta ile birlikte anneler erken doğum belirtileri konusunda dikkatli olmalıdır, ikiz bebekler dış dünyaya gelebilmek için daha sabırsız olabilir. 

31 haftalık Bebeklerin Gelişim Süreci

Bebekler anne karnında uyuyup uyanabilir öyle ki günün belirli saatlerini uyku vakti olarak belirleyebilirler. 31 haftalık bebekler bu hafta anne karnında aşağıdaki gelişim adımlarını yapabilir:

  • Kas ve kemik dokuları güçlenmeye başlayabilir,
  • Erkek bebekerin testisleri olması gereken yere doğru hareket edebilir, 
  • 31 haftalık bebekler anne karnında yutkunma, çiğneme ve emme reflekslerini geliştirmeye devam edebilir,
  • 31 haftalık doğan bebekler ciğer gelişimi tamamlanmadığı için beş – altı hafta küvezde kalabilir,
  • Göz pigmentleri oluşmaya başlayabilir.

31 haftalık bebek kilosu 1500 – 1700 kg ağırlığındadır. Bebekler doğum günü gelene kadar en az 1 – 2 kg daha alacaklardır. 

31 haftalık bebek boyu 41 – 43 cm aralığında değişim gösterebilir. Bebekler bu hafta boy uzunluğu esas alındığında yaklaşık bir pırasa büyüklüğünde gözükebilir. 

Amniyotik sıvının henüz azalmaması ve bebeğin büyük bir alanı olması nedeniyle 31 haftalık bebek hareketleri oldukça sık hissedilebilir. Bebekler günün belirli saatlerinde daha aktif olabilir ve daha yoğun bir şekilde hareket edebilir, anneler bu konuda endişelenmemeli ve bebeğin düzenine uyum sağlamalıdır. 

31 haftalık gebelikte bebek hareketlerinde azalma olduğu takdirde anneler sessiz bir odada dinlenmeli ve bebek hareketlerini takip etmelidir. Bebek hareketlerinde aşırı bir azalma söz konusu ise plasenta kaynaklı sorunlar göz önünde bulundurulur ve erken doğum belirtisi olarak kabul edilir.

Hamilelikte 31. Hafta
Hamilelikte 31. Hafta

31 Haftalık Gebelikte Annelerde Yaşanan Değişimler Nelerdir?

31 haftalık hamilelikte rahim artık göbek deliğinden yukarıdadır ve iç organların yerleri değişebilir veya sıkışabilir. Doğumdan kısa bir süre sonra rahim eski halini alacaktır ve tüm organlar eskisi gibi anneye çalışmaya devam edecektir. 

31 haftalık gebelikte yalancı sancı ve kasılmalar da görülmeye başlar, yalancı sancılar şu şekilde ayırt edilebilir:

  • Sancılar, düzenli aralıklarla gelmez,
  • Anneler sancı anında pozisyon değiştirdiğinde sancı azalır ve kaybolabilir,
  • Kısa sürelidir,
  • Duş alındığında tamamen bitebilir.

Yalancı sancılar anneleri tedirgin etmemelidir ancak bir saat içinde en az  3 – 4 defa sancı hissedilirse hastaneye başvurmak gerekebilir. 

Anneler hamilelik döneminin otuz birinci haftasına kadar yaklaşık 8 – 11 kg alabilir bu haftadan itibaren kilo alımında artış yaşanabilir. Anneler sağlıklı ve dengeli beslendiği takdirde alınan hamilelik kiloları doğum sonrası kısa sürede gidecektir. 

31 haftalık gebelikte göğüsten süt gelmesi durumu yaşanabilir, kolostrum adı verilen bu sıvı bebeğin tüketeceği ilk besindir ve doğum öncesi bazı hamilelerde erken gelebilir. Süt gelmeyen hamileler ise endişelenmemelidir, bu durum sütün az ya da çok olması ile ilgili değildir. Göğüsünden süt gelen anneler göğüs pedi kullanarak rahat edebilir. 

31 Haftalık Gebelikte Annelere Öneriler

Üçüncü trimester’de anneler daha yorgun hissedebilir. Karnın büyümesi, hareket etmede zorlanma, nefes almada güçlük ve sık sık idrara çıkma anneler için rahatsız edici olabilir. Anneler 31 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler ile ağrılarını azaltabilir, daha rahat ve sağlıklı bir gebelik haftası geçirebilir. 

  • Bebekler bu hafta kemik ve kas dokusunu geliştirmektedir dolayısıyla anneler bu hafta kalsiyum yönünden zengin besinleri mutlaka tüketmelidir,
  • Ayak, bilek ve eldeki ödem ve şişmelere karşı takılar çıkartılmalı ve kan dolaşımına izin verilmelidir, 
  • 31 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler arasında en fazla dikkat çeken konulardan biri tansiyon yüksekliğidir. Tansiyon yüksekliği sırasında bebeğe giden kan akışı zayıflayabilir dolayısıyla anneler bu haftadan itibaren dönem dönem tansiyon ölçtürebilir,
  • Gebelik şekeri olan annelerin bu hafta daha çok iştahı artabilir ancak sağlıklı bir gebelik ve bebek için diyete uygun beslenmeye devam edilmelidir,
  • Hamilelik kiloları ve büyüyen karnından şikayetçi olan anneler sık sık dışarı çıkarak, kuaföre giderek ya da alışveriş yaparak daha mutlu olabilir,

31 haftalık gebelikte demir eksikliği sıklıkla yaşanır, özellikle gebelik döneminde artan kan ve vitamin ihtiyacı karşılanamadığı için dışardan vitamin takviyesi gerekebilir. Sık sık nefes darlığı yaşayan annelerde anemiden şüphelenilebilir ve doktor muayenesi gerekebilir. 

Hamileliğin tüm aylarında beslenme ve su tüketimine özen gösterilmelidir, 31 haftalık gebelikte beslenme programına mutlaka balık, ceviz ve sebzeler dahil edilmelidir.

31 Haftalık Gebelikte Yapılması Gerekenler

Hamilelikte dokuz ay boyunca düzenli olarak muayeneye gidilmeli, vitamin takviyeleri kullanılmalı, sağlıklı beslenmeye devam edilmeli ve bol bol su içilmelidir. Ancak 31 haftalık gebelikte yapılması gerekenler özellikle bu haftaya uygun olarak yapılabilir:

  • Bebek ihtiyaç listesi oluşturulmalıdır,
  • İhtiyaç listesini tamamlamak için alışverişe çıkılmalı,
  • Bebekler günün büyük bir kısmını beşiğinde geçirir dolayısıyla rahat, konforlu ve güvenli bir beşik satın alınmalı,
  • 31 haftalık gebelik dönemiyle uyurken ve dinlenirken özellikle sol tarafa yatmaya dikkat edilmelidir.

31 Haftalık Gebelikte Depresyon Belirtileri

Gebelik depresyonu hamilelerin büyük bir karmaşa yaşamasına neden olabilir. Hormonal değişimler, fiziksel ve ruhsal gelişmeler, beyindeki değişiklikler annelerde depresyonu tetikleyebilir. Aşağıda yer alan belirtiler mutlaka dikkate alınmalı ve doğum öncesi tedaviye başlanmalıdır:

  • Gün içinde yapılan hiçbir işten memnun olmamak,
  • Suçlu ve değersiz hissetmek,
  • Ölüm ve ölümden sonraki hayat hakkında sık sık düşünmek,
  • Aşırı sinirli ruh hali,
  • Ani duygu değişimleri,
  • Mutsuz, bitkin ve yorgun hissetmek.

Yukarıda yer alan maddeler 31 haftalık gebelikte depresyon belirtileri açısından oldukça önemlidir, ancak ani ruh değişimi, bitkinlik ve yorgunluk gibi semptomlar tüm hamilelerde görülebilir. Kendini sürekli mutsuz, değersiz hissedenler ve sürekli ölüm hakkında düşünen kişiler uzman bir hekime görünebilir.

31 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?

31 haftalık gebelik kaç aylık olur sorusu anneler tarafından sıklıkla sorulur. Gebelik döneminde doktor muayenelerinde gebelik haftası öne çıkarken aile ve yakın çevre sohbetlerinde gebelik ayı merak edilir. 

31 haftalık hamileler 7 aylık hamile olarak kabul edilir.

Bir Yorum

Yorum yapın