Hamilelikte 35. Hafta (Gebelik)

35 haftalık gebelik konulu makalemizde, 35 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.

Gebelikte 35. Hafta İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Doğuma çok az bir süre kaldı, dokuz aylık bir serüvenin son ayına girmeye yaklaşan 35. Haftalık gebeler birçok konuda paniğe kapılabilir. 35. Haftalık gebelik döneminde bebek çantası, bebek beşiği ve kıyafetleri hazır olmalıdır. Doğumun her an gerçekleşebilme ihtimaline karşı hastaneye gidiş süresi, doktor ve refakatçiler düşünülmeli ve bir plan oluşturulmalıdır. 

Hamileliğin 35. Haftası ile birlikte anneler ilk aylarda olduğu gibi ani ruhsal değişimlerden etkilenebilir ve ürkütücü rüyalar görebilir. Hepsi doğanın normal süreçleri olarak kabul edilir ve birçok kadın bu durumdan etkilenebilir.

Hamilelikte 35. Hafta
Hamilelikte 35. Hafta

35 Haftalık Hamilelik Kaç Aylık Olur?

Hamilelik döneminde hafta ve ay hesapları karışık olabilir. Hamilelik ortalama 9 ay 10 gün olarak hesap edilir ve sanılanın aksine gebelikte 4 hafta bir ay olarak hesaplanmaz. 

35 haftalık hamilelik kaç aylık olur sorusu gebeler de çelişkiye sebep olabilir. Bu hafta ile birlikte hamilelikte 8. Ayın son haftasına girilmektedir ve doğuma yaklaşık 5 hafta bir süre kaldığı tahmin edilir.

35 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebekler bu hafta da hızla gelişmeye devam ediyor. 35 haftalık doğan bebekler prematüre sayılır ve bebeğin gelişim durumuna göre birkaç hafta yenidoğan bakım ünitesinde özel bir bakıma gerek duyabilir. Bu hafta itibariyle doğan bebeklerin yaşama ihtimali oldukça yüksektir ve doğum başladığı takdirde doktorlar doğumu geciktirmek ya da durdurmak yerine anneyi doğumhaneye alabilir. 

35 haftalık bebek gelişimi şu şekilde devam eder:

  • Akciğerler nefes alışverişi için son hızla gelişmektedir,
  • Doğumu kolaylaştırmak amacıyla bebeklerin kafatası bu hafta da oldukça esnektir,
  • Bebekler %20 oranında yağ deposuna sahiptir,
  • Böbrek gelişimi tamamlanmıştır,
  • Bebekler anne karnında nefes alıp vermeye devam eder,
  • Beyin hücreleri gelişmeye devam eder,
  • Baş çevresi büyümektedir.

35 haftalık bebek kilosu da anneler tarafından en çok merak edilen konular arasında bulunur. 35 haftalık bebekler yaklaşık 2300 – 2500 kg ağırlığındadır. 

35 haftalık bebek boyu ise 45 – 47 cm uzunluğuna ulaşmış durumdadır. 35 haftalık bebekler yaklaşık bir kavun büyüklüğündedir.

35 Haftalık Bebek Hareketleri

Anneler, bebek hareketlerini ilk hissettiği andan itibaren büyük bir mutluluk ve heyecan yaşarlar. Doğuma çok az bir süre kalsa da bu heyecan devam eder öyle ki bazen bebek hareketleri anneyi gece uykusundan uyandırabilecek güce sahiptir.

Bebek hareketleri takibi oldukça önemlidir, 24 saatte en az 10 defa bebek hareketi hissedilmelidir ancak annenin yorgun, uykusuz ve aç olması durumlarında bebek hareketleri yavaşlayabilir. Tatlı atıştırmalıklar tüketildiğinde bebek hareketleri daha güçlü ve canlı olabilir.

35 haftalık bebek hareketleri ise rahmin büyümesi ile azalabilir ancak hareketler eskisine göre daha serttir. Bebekler hareket ettiğinde kasları da gelişmeye ve büyümeye devam eder.

35 haftalık bir gebe, bebeğin hareketlerini dışardan da izleyebilir, bazı gebeliklerde bebeğin el ve ayak izi anne karnından görülebilir. Aynı zamanda bebeğin yer değiştirmesi ve dönmesi de dışardan fark edilecek seviyede olabilir. 

35. Haftalık Gebeliklerde Annelerdeki Değişim

35 haftalık gebelik hakkında tüm detaylar anneler tarafından merak edilir özellikle ilk gebeliklerini yaşayan kadınlar her detayı sorgulayabilir. Aile ve arkadaşlardan duyulan pek çok konu kaygıya sebep olabilir dolayısıyla tüm sorular doktora açıkça sorulmalı ve soru işaretleri giderilmelidir. Mutlu anne mutlu bebek prensibi hamilelik ve doğum süresince asla unutulmamalıdır.

35 haftada doğum ihtimali anneleri korkutabilir ancak günümüzde gelişen tıp teknolojisi ile birlikte prematüre doğan bebekler hayatlarına oldukça sağlıklı bir şekilde devam etmektedir.

Rahim bu hafta pelvis kaslarından kaburga kafesinin alt kısmına kadar büyümektedir. Rahmin büyümesi ile birlikte iç organlar sıkışır ve yer değiştirir bu durum anne adayında mide yanması, kabızlık ve hazımsızlık şikayetlerini çoğaltabilir. 35 haftalık hamilelik döneminde idrara çıkma sayısı da artış gösterebilir.

Annelerde Yaşanan Ruhsal Ve Bedensel Değişimler

Her hamilelik birbirinden farklıdır ve kıyaslama yapılmamalıdır. Hamilelik döneminde sıklıkla ağrı ve sancı yaşayan kadınlar olduğu gibi ağrı ve sancıyı daha az yaşayan kadınlar da bulunmaktadır. 35 haftalık gebelik belirtileri de pek çok kadında değişiklik gösterir aşağıda yer alan durumlardan hepsi yaşanmayabilir. 

  • 35 haftalık hamilelikte kaşıntı en sık yaşanan durumlardan biridir, karnın büyümesi ve gerilmesi ile birlikte bölgesel kaşıntılar çoğalabilir,
  • Hızlı kilo almak varislerin çoğalmasına sebep olabilir,
  • Kalsiyum eksikliği nedeniyle diş etlerinde çekilme ve diş ağrıları baş gösterebilir,
  • Beyin hücrelerinin hacmi daralır ve anne adayları 35 haftalık gebelikte yorgunluk ve uykusuzluk hissedebilir,
  • Yalancı kasılmalar anneleri rahatsız edebilir ancak bazı kadınlar bu sancıları hissetmeyebilir,
  • Kolostrum adı verilen ilk süt göğüslerden akabilir, göğüs pedi kullanmak hamileleri rahatlatabilir,
  • Rahmin iç organları sıkıştırması ve diyaframı yukarı itmesiyle beraber 35 haftalık hamilelikte nefes darlığı şikayetleri çoğalabilir,
  • Beyaz ve kokusuz akıntılar artabilir ancak farklı renkte ve kokulu akıntılar enfeksiyon belirtisi olabilir,
  • Plasenta kaynaklı kanamalar yaşanabilir bu durumda acil olarak hastaneye gidilmelidir.

35 Haftalık Gebelikte Doktor Muayenesi

35 haftalık gebelikte doktor muayenesi artık sadece ultrason görüntüsü içermeyebilir. Bu hafta ile birlikte NST cihazına bağlanılabilir ve bebeğin kalp atışları aynı zamanda annenin kasılmaları takip edilir.

NST uygulaması ağrısız ve sancısızdır, iki prob anne karnına yerleştirilir ve cihaza bağlanır. Bu cihaz sayesinde bebeğin kalp atışları duyulabilir, annenin fark edemediği kasılmalar ve sancılar cihaza yansıyabilir. 

35 haftalık gebelikte çatı muayenesi de yapılabilir, rahim ağzının incelmesi ve yumuşaması tespit edilir, çatı darlığına bakılır, annelerde açılma olup olmadığı kontrol edilir ancak çatı muayenesi yapmayan doktorlar da olabilir. 

Çatı darlığı olan kadınlar da normal doğum yapma olasılığı çok düşüktür ve sezaryen doğum planlanabilir fakat her çatı muayenesi doğru sonuç vermeyebilir ve doğum aşamaları yakından takip edilir.

Çatı muayenesi acı verir mi sorusu da gebeler tarafından sıklıkla sorulur ancak net bir cevap verilmeyebilir. Çatı muayenesi sırasında çok fazla acı hissi yaşayanlar olduğu gibi acı hissetmeyen pek çok gebe de vardır. 

Çatı muayenesi bebeğe zarar verir mi konusunda endişe yaşayan anne adayları bu korku nedeniyle muayene olmak istemeyebilir. Çatı muayenesi bebeğe zarar vermez, bebeğin kafasına yada herhangi bir organına dokunma ihtimali yoktur.

35 Haftalık Gebe Annelere Tavsiyeler

Doğum hakkında bilinçlenmek ve mutlu doğum hikayelerini okumak anne adaylarına iyi gelebilir. Doğru nefes teknikleri ve doğumda acı ve sancı çekme olasılığı azalacaktır. 35 haftalık gebelik döneminde anne adayları şunları yapabilir:

  • Anne ve baba bebek ismine beraber karar verebilir,
  • Uyku esnasında suyun gelmesi ihtimaline karşı yatağa koruyucu ped serilebilir,
  • 35 haftalık gebelikte kabızlık ihtimali artacağı için lifli besinler tüketilebilir,
  • Anne ve bebek sağlığı için gün içinde kısa uyku molaları verilebilir,
  • Doğum çantası hazırlanabilir.
  • Çalışan anneler, hamileliğin son haftalarını daha rahat geçirebilmek amacıyla doğum iznine ayrılabilir,
  • Bebeğin işitme yetisi oldukça geliştiği için sık sık bebekle konuşulabilir, sakinleştirici müzikler dinlenilebilir,
  • El, ayak ve bacaklarda oluşan ödemlere karşı su tüketimi arttırılabilir,
  • Hamilelik döneminde artan vitamin ve enerji ihtiyacına karşı çeşitli meyve, sebze ve baklagillerden oluşan bir beslenme programı hazırlanabilir. 

    Yorum yapın