Hamilelikte 5. Hafta (Gebelik)

5 haftalık gebelik konulu makalemizde, 5 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.

Gebeliğin 5. Haftası Anne Ve Bebek Gelişimi 

Anneler, hamile olduğunu genellikle bu haftada fark edebilir. Adet gecikmesinin ardından evde yapılan gebelik testleri, hamileliği %99 oranında doğrulayabilir. 5 haftalık gebelik doktora gitmek ve bebek gelişimini öğrenebilmek için doğru bir zamandır. Bu hafta anneler erken gebelik belirtileri ile baş ederken bebekler henüz küçük bir nokta boyutundadır. 

5 haftalık gebelik kesesi ultrasonda görülebilir ancak annenin yağ dokusu ve gebelik haftasından emin olunmaması gibi durumlarda vajinal ultrason muayenesi yapılabilir. Bu muayenede gebelik ve bebek doğru olarak teşhis edilebilir. Araştırmalarda vajinal ultrason muayenesinin anne ve bebeğe bir zarar vermediği kanıtlanmıştır.

Hamilelikte 5. Hafta

Hamileliğin 5. Haftasında Bebek Gelişimi Nasıldır?

Bebeğin boyu 1.5 – 2 mm ve ağırlığı ise yaklaşık 1 gramdır bu haliyle bebekler küçük bir susam tanesi büyüklüğünde görülebilir. Her hafta daha fazla büyüme hızına sahip olan bebekler bu hafta organ oluşumu ve gelişimi için yoğun bir çaba gösterir. Henüz embriyo olarak adlandırılır ve embriyonik dönemin içindedir gebeliğin 9 – 10. Haftalarında fetüs olarak adlandırılacaktır.

Bu hafta bebeklerde üç katman oluşur, embriyoda bulunan hücreler nöral tüpü oluşturur. Bu üç katman şunlardır:

  • Ektoderm: Bebeğin gözü, kulağı, iç kulağı, merkezi sinir sistemi, derisi, cildi, tüyleri, tırnağı, dişi ve omurilik sistemini oluşturan yapıya verilen isimdir,
  • Mezoterm: İç organlar, kalp ve dolaşım sistemleri, böbrekler, üreme organları, kıkırdak, kas ve kemiklerin oluştuğu yapıdır,
  • Endoderm: Pankreas, mesane, bağırsak tiroit ve akciğer gibi iç organların oluşturduğu yapıya verilen addır.

Bebeklerin hücre bölünmesi bir yetişkine göre en az yüz kat daha hızlı gerçekleşir. 5 haftalık bebek gelişimi ile başlayan bu süreçte hücre bölünmeleri sayesinde bebeğin organ, doku ve kas gelişimi büyük bir hızla gelişebilir. 

Embriyoda ilk gelişen organ kalptir ve düzenli olmasa da atmaya ve kan pompalamaya başlayabilir. Aynı zamanda anneden gelebilecek besin ve oksijen için ilkel plasentası ve kordonu oluşma sürecindedir. Gebeliğin 5. Haftası ile yolk kesesi embriyoyu sıkı sıkıya çevirmiştir, bu kese bebeğin kırmızı kan hücrelerini sağlamaktadır.

5 Haftalık Bebeklerin Anne Karnında Gelişim Evreleri

Bebek, rahme ilk düştüğü anda tek hücreli bir zigottur, 5 haftalık bebek embriyonik dönemdedir ve kalbi küçük bir haşhaş tanesi büyüklüğündedir. Bebeğin kalbi iki küçük kanaldan oluşur ilerleyen haftalarda ise dört odacığa ayrılacaktır. Bu hafta bebeklerin gelişimi aşağıda sıralanmıştır:

  • Rahmin iç tabakasına yerleşir ve güvenli bölgededir,
  • Beyin iki ayrı tabaka şeklindedir, 
  • Kas ve kıkırdakları hızlı bir gelişim sürecindedir,
  • 5 haftalık bebek kalp atışı bu hafta duyulmayabilir, kalp atışı genellikle gebeliğin sekizinci haftasından sonra net bir şekilde duyulabilir,
  • Gebeliğin bu haftasında uzun ince bir tüp görünümündedir. 

Hamileliğin 5. Haftasında Ultrason Görüntüsü

Anneler, 5 haftalık bebek ultrasonda görülür mü hakkında endişe duyabilir. Bebeğini görmek için sabırsızlanan anneler bu hafta küçük bir beyaz nokta şeklinde bebeğini görebilir ancak bu hafta bebeğin görülmemesi daha büyük bir ihtimaldir. 

Bu hafta yapılan ultrason muayenesinde bebeğin boyu hesaplanabilir ve kesesi incelenir. 5 haftalık gebelik kesesi incelendiğinde şekil bozukluğu, çok küçük olması gibi durumlarda anne yakın zamanda tekrar muayeneye çağrılabilir. 

Bebek bu hafta yavaş yavaş C pozisyonuna geçebilir ve doğum anına kadar cenin pozisyonunda sabit kalacaktır. 

5 Haftalık Hamilelikte Annenin Yaşadığı Değişim

Gebelik hormonu Beta (HCG) bu hafta salgılanmaya başlar dolayısıyla kan testinde de hamilelik teşhis edilebilir. Sağlıklı bir gebelikte HCG hormonu her geçen gün düzenli bir şekilde artar ancak sağlıksız gebeliklerde bu artış düzensizdir ve bir gün eksilirken diğer gün artabilir. 5 haftalık hamilelik dönemiyle birlikte salgılanan hormonlarda artış görüleceği için erken gebelik belirtileri yoğun bir şekilde hissedilebilir.

Bazı gebeliklerde adet gecikmesiyle birlikte kanama ve lekelenme olmazken bazı gebeliklerde ise kanama ve lekelenmeler meydana gelebilir. 5 haftalık gebelikte kanama dış gebelik belirtisi de olabileceği için mutlaka doktora gidilmelidir. Aynı zamanda düzenli adet gören kadınlar her ay aynı günlerde kanama yaşayabilir. Bu durum genellikle gebeliğin üçüncü ayından sonra kaybolur.

Hamileliğin ilk haftalarında anneler söylemediği sürece gebelik asla belli olmaz. Ancak gebelik belirtilerinin yaşanması hamileliği iyiden iyiye hissettirecektir. Gebeliğini söylemek istemeyen anneler 12 – 14. Haftalara kadar rahatlıkla bekleyebilir. 

Gebeliğin 5. Haftasında Yaşanan Şikayetler Nelerdir?

Her hamilelik kişiye özeldir ve belirtiler değişebilir. Doktor kontrollerinde bebek sağlığı takip edildiği sürece gebelik belirtilerinin şiddeti bebeğin sağlığını etkilemez. 5 haftalık gebelik belirtileri aşağıda sıralanmıştır:

  • Yorgunluk, halsizlik ve uyku hali yaşanabilir,
  • Kusma, mide bulantısı ve baş dönmesi anneleri rahatsız edebilir,
  • Sık sık idrara çıkma ihtiyacı olabilir,
  • Karında şişkinlik hissi ve kabızlık meydana gelebilir,
  • Göğüs ve göğüs ucunda ağrı, sızı ve acı hissi oluşabilir,
  • Vajinal akıntı artabilir,
  • Ağız salyası çoğalabilir ve ağız içinde metal tadı hissedilebilir,
  • Bayılma yaşanabilir,
  • Sırt ve bel ağrıları meydana gelebilir,
  • Uyku sırasınd bacak krampları oluşabilir.

Regl gecikmesi en yaygın ve en doğru gebelik belirtilerinden biridir. Regl gecikmesi yaşayan kadınlar mutlaka kan testi yaptırmalı ve hamilelik şüphesinden emin olmalıdır. Aynı zamanda gebeliğin erken haftalarında yerleşme kanaması da görülebilir, bu kanama adet ile karıştırılabilir. En doğru ve kesin sonuç kan testi ile anlaşılmaktadır. 

Bazı gebeler yukarıda belirtilen gebelik belirtilerinden hiçbirini yaşamayabilir ve normal bir süreçtir. 

Hamilelikte 5. Hafta
Hamilelikte 5. Hafta

5 Haftalık Gebelikte Doktor Muayenesi 

5 haftalık gebelikte doktor muayenesi sırasında anneler heyecanlı ve stresli olabilir. Doktor muayenesinde yaşanabilecek durumları bilmek anneleri rahatlatacaktır. Bu hafta doktorun soracağı muhtemel sorular şunlardır: 

  • Son adet tarihi sorulacaktır böylece gebelik hesaplaması yapılabilir,
  • Jinekolojik geçmiş ve tıbbi hastalık geçmişi öğrenilecektir,
  • Son kullanılan doğum kontrol yöntemleri sorulabilir,
  • Daha önce düşük, kürtaj, dış gebelik yaşanıp yaşanmadığı hakkında bilgi isteyebilir,
  • Anne kan grubu ve eşin kan grubu öğrenilecektir,
  • Daha önce doğum yapan annelerin doğum tarihi ve doğum yöntemi öğrebilebilir,
  • Ultrason muayenesi ile bebeğin ve gebelik kesesinin gelişimi incelenecektir.

Tüm bunların yanısıra gebelikte ilk muayene sırasında kan ve idrar testi de istenmektedir. Olası hastalıklara karşı tedavi başlatılırken, vitamin ve mineral takviyesi de yapılabilir. Ayrıca düşük riski gibi belirtiler de ilk muayenede belli olabilir. 

Hamileliğin 5. Haftasında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Anneler beslenme programının yanısıra bu hafta mutlaka folik asit tüketmelidir. Folik asit bebeğin beyin ve omurilik gelişimi üzerinde etkilidir. 5 haftalık gebelikte beslenme mutlaka bu besinleri içermelidir:

  • Yüksek oranda C vitamini içeren yeşil biber, portakal, mandalina, çilek gibi besinler,
  • A vitamini içeren şeftali, domates, kayısı,
  • Antioksidan özelliği olan karpuz, kırmızı erik,
  • Folik asit içeren yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak ve mercimek,
  • Et, tavuk ve balık gibi hayvansal proteinlerin yanı sıra kuru fasulye, nohut gibi baklagiller,
  • Süt, yoğurt, yumurta ve peynir.

5 haftalık gebelikte neler yenmeli sorusu pek çok gebe tarafından merak edilir. Günde bir avuç ceviz, fındık ve badem gibi kuruyemişler mutlaka tüketilmelidir. Aynı zamanda bitki çaylarından uzak durulmalı ve kafein içeren içecekler tercih edilmemelidir. Hamilelik döneminde iki kişilik beslenme anlayışı benimsenmemelidir, özellikle gebeliğin ilk üç ayında vücut bebek için ekstra kaloriye ihtiyaç duymaz ancak sağlıklı besinler tüketilmesine özen gösterilmelidir.

    Yorum yapın