Hamilelikte 6. Hafta (Gebelik)

6 haftalık gebelik konulu makalemizde, 6 haftalık hamilelik sürecinde bedeninizde ve bebeğinizde oluşacak değişim ve gelişimleri sizler için derledik.

Hamileliğin 6. Haftasında Anne Ve Bebek Gelişimi Hakkında Her Şey

Bedenin ruhen ve fiziksel olarak hamileliğe hazırlanma sürecinde anneler zorlu bir süreçten geçebilir. Bebeğin bu hafta organ oluşumu ve gelişimi devam ederken 6 haftalık gebelik döneminde annelerin değişimi daha yavaş ve sancılı olabilir. 

Adet döneminin gecikmesiyle birlikte anneler hamilelikten şüphelenir ve genellikle 5 – 6. Haftalarda gebelik öğrenilir. Anneler hamileliğini yeni öğrenirken bebekler ilk günden itibaren büyük bir gelişme hızı kaydededr. Bu hafta bebekler mercimek boyutuna ulaşabilir ancak gelişimleri oldukça hızlıdır.

6 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğin dolaşım sistemi bu hafta büyük bir değişim yaşayabilir. Bebek bedeninin büyük kısmı kalpten oluşur ve aktif olarak kan pompalar. Embriyonun kalbi bu hafta bir yetişkine göre iki kat daha hızlı atar, dakikada 140 – 180 kalp atışı ile gelişimini hızlandırabilir. Doğuma kadar bebeğin kalbi elli milyondan fazla atabilir.  6 haftalık bebek gelişimi incelendiğinde en dikkat çeken noktalardan biri de yüzünün oluşmasıdır. Çenesi, çene kemiği, ağzı, burnu ve yanakları oluşmaya başlayabilir. 

Bu hafta bebeğin göz yeri siyah bir çukur şeklinde görülebilir ancak bu hafta sonunda göz kapakları, kornea, gözü ve mercek kısmı oluşum sürecine girebilir. Aynı zamanda kafasının iki yanında küçük oyuklar bulunur böylece kulak oluşumunun da temelleri atılabilir. 

El, kol ve bacaklarının oluşumu içi gövdelerinde tomurcuklar oluşabilir, el ve ayak parmakları ise oluşmaya başladığı anda perdeli ve birbirine yapışıktır. İlerleyen zamanlarda parmakları birbirinden ayrılır. 

6 Haftalık Bebek Anne Karnında Neler Yapar?

Beyin, kas ve doku gelişimleri büyük bir hızla devam ederken omuriliği de gelişme sürecine dahil olur. 6 haftalık bebek ve anne karnında gelişim serüveni aşağıda sıralanmıştır:

  • Kan dolaşımı başladı ve oluşan bütün damarlarında kan geziyor,
  • Ciğerlerin oluşumu için ilk tomurcuklar tüp şeklinde gelişebilir,
  • Beynin büyük bir kısmı oluşmuştur ancak doğum anına kadar büyümeye devam eder,
  • Hipofiz bezi oluşmaya başlayabilir,
  • 6 haftalık bebek hareketleri değerlendirilemez bu hafta kas – kemik dokusu zayıf olduğu için hareket etmeyebilir,
  • Bağırsakları gelişim sürecindedir ancak karın boşluğuna ilerlemesi birkaç haftayı bulabilir,
  • Bu hafta bebeğin boyu baş – popo mesafesi esas alınarak ölçülür,
  • Omurga ve iskelet yapısı gelişmeye devam edebilir.

6 Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü

Hamileliğini öğrenen anneler, ultrasonda bebeğini görmek için büyük bir istek duyabilir. Bu hafta bebek kese içinde çok küçük bir nokta olarak görülebilir. 6 haftalık gebelik kesesi bazen görülmeyebilir, bu durumda vajinal ultrason muayenesi yapılabilir. Vajinal ultrason, karından yapılan muayene göre daha net ve kesin sonuçlar verebilir ve bebeğe bir zararı yoktur.

6 haftalık bebek ultrason görüntüsü değerlendirildiğinde bebeğin başı, kuyruk sokumu, gövdesi, burun çıkıntısı ve kolları görülebilir. Bacakları bu hafta bükülüdür ancak ultrasonda net bir şekilde izlenebilir. Bedeninin büyük bir kısmını kalbi oluşturur ilerleyen haftalarda ise kafası hızlı bir şekilde büyüyecek ve bedenin üçte birini oluşturacaktır. 

Bebekler anne karnında doğuma kadar C şeklinde durur, çeneleri göğüslerine eğiktir ve bacaklarını karınlarına çekerler. 6 haftalık bebek kalp atışı bu hafta duyulabilir ancak bazı durumlarda gebeliğin sekizinci haftasına sarkabilir. Aynı zamanda ultrason muayenesinde kese ve bebek gelişimine göre gebelik haftası hesaplanabilir. 

Gebeliğin 6. Haftasında Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Hamilelik döneminde salgılanan östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanma hızı ve vücuttaki seviyesi sürekli değişebilir. Bu hormonlar birtakım vücut değişikliklerine sebep olsa da bedenin ve ruhun hamileliğe hazırlanmasını sağlar. Gebelik döneminde sıklıkla yaşanan duygusal değişimler, ani ağlama ve gülme krizleri, öfke hali ve yorgunluk hissi de bu hormonlardan kaynaklanmaktadır. 

Salgılanan hormonlar gebeliğin sonuna kadar artarak devam eder ancak psikolojik ve fiziksel alışma süreci sonlandığı için ilk trimester’de yaşanan şiddetli değişimler görülmez. Gebeliğin 6. Haftası ise alışma sürecine girilmediği için anneleri zorlayabilir. 

Bu dönemde aşerme ve gıdalardan tiksinme hissi şiddetli bir şekilde yaşanabilir. Bazı gıdaların kokusu hatta adı bile annelerde mide bulantısına sebep olabilir. Aynı zamanda koku hassasiyeti de oluşabilir. Anneler daha önce sevdiği kokuları sevmeyebilir, kullandığı parfümlerden nefret dahi edebilir. Tüm bu süreçler geçici bir dönemin parçalarıdır ve birkaç hafta içinde kaybolur. 

6 Haftalık Gebelik Şikayetleri

Gebeliğin altıncı haftasında erken gebelik belirtileri birçok gebede görülebilir. Bu dönemi bazı anneler sorunsuz bir şekilde atlatırken bazı anneler ilaç ya da serum tedavisine ihtiyaç duyabilir. Bedenin hamileliğe hazırlanma süresinde annelerin yaşadığı belirtiler şunlardır:

  • Hamilelik hormonu ( HCG ) artışıyla birlikte annelerin görünüşünde değişiklik olmasa bile şikayetleri artarak devam edebilir,
  • Kasların değişmesi ve sindirim sisteminin hormonlardan etkilenmesi nedeniyle mide yanması / ekşimesi sıklıkla görülebilir,
  • Gün içinde ve özellikle sabahları mide bulantısı ve kusma yaşanabilir,
  • Duygusal dengesizlikler ve ruhsal değişimler nedeniyle anneler her gün farklı bir ruh haline bürünebilir,
  • 6 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler arasında en yaygın olan belirti sık sık idrara çıkmaktır mesanede idrar olmasa dahi anneler tuvalete gitmeye ihtiyaç duyabilir,
  • Hormonların kasları ve organları yavaşlatması nedeniyle kabızlık ve gaz problemleri meydana gelebilir,
  • Hamilelik ve gelecek kaygısı, hormonlar, ağrı ve bulantılar gün içinde yorgunluk ve bitkinliğe neden olabilir,
  • Hamileliğin en yaygın belirtilerinden biri de vajinal akıntıda artış olmasıdır, bu akıntı beyaz renkli, krem kıvamında ve kokusuzdur,
  • Göğüslerde hassasiyet, acı hissi ve dolgunluk meydana gelebilir,
  • İştahsızlık ya da sürekli acıkma durumları yaşanabilir.

Hamilelik öncesinde erik büyüklüğünde olan rahim hamileliğin 6. Haftası sonunda bir elma büyüklüğüne ulaşabilir. Rahmin büyümesiyle annelerde rahim sancısı yaşanabilir.

Gebeliğin 6. Haftasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gebelik boyunca anneler sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyabilir ancak idrar sırasında yanma hissi ya da farklı koku ve renkte akıntı idrar yolu enfeksiyonu belirtisi olabilir. Enfeksiyon erken doğum ve düşük gibi risklere sebep olabileceği için annelerin doktor muayenesinde bu durumu belirtmesi gerekebilir. Gebelik döneminde yapılabilecek küçük değişiklikler ile dokuz ay sağlıklı bir şekilde geçebilir. 6 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler annelere küçük ipuçlarını ve yaşam kalitesini arttırma yollarını gösterebilir.

  • Dış gebelik, düşük ya da gebelik zehirlenmesi yaşayan anneler mutlaka doktor ile bilgi paylaşımında bulunmalıdır, 
  • Sigara içen anneler gebelik boyunca sigaradan uzak durmalıdır. Sigara düşük ve erken doğuma neden olabileceği gibi bebeğin gelişiminin geri olmasına da sebep olabilir,
  • Gebelikte saç boyatılmamalıdır, boyanın içerisinde bulunan kimyasal maddeler ve boya bebeğin gelişiminde olumsuz bir etkiye sebep olabilir, 
  • 6 haftalık gebelikte düşük belirtileri kanama, şiddetli ağrı ve sancılar, kırmızı ve kahverengi akıntılar şeklinde olabilir dolayısıyla bu belirtiler mutlaka dikkate alınmalıdır,
  • Folik asit kullanımı ihmal edilmemelidir, gebeliğin ilk döneminde kullanılan folik asit bebeğin organ gelişimi üzerinde önemli bir rol oynamaktadır,
  • Gebeliğin 6. Haftasında cinsel ilişki doktor yasaklamadığı sürece yaşanabilir ancak çok dikkatli olunmalıdır ve ilişki sonrasında beklenmeyen ağrı ya da kanama durumunda hastaneye gidilmelidir,
  • Hamilelik dönemi boyunca doktor kontrolleri aksatılmamalı ve bebek gelişimi yakından takip edilmelidir,
  • Sağlıklı bir kilo alım süreci için gebelerin hamilelik öncesine göre daha çok dikkat etmesi gerekmektedir, 6 haftalık gebelikte beslenme mutlaka vitamin ve mineral açısından zengin meyve – sebzeleri içermelidir.

    Yorum yapın